|
Jak najlepiej prowadzić księgowość wspólnoty |
| Autor |
Wiadomość |
aack

|
Wysłany: 2009-05-13, 20:59 Jak najlepiej prowadzić księgowość wspólnoty
|
|
|
Witam,
Mam pierwsze wpłaty do kasy wspólnoty od mieszkańców oraz pierwsze wydatki. Jesteśmy wspólnotą zlożoną z 12 właścicieli od 13 dni. Prosze mnie pokierować jak prowadzić księgowość - sa może jakieś wzory do uzupełniania wplywów i wydatków? Każda podpowiedź mile widziana.
pozdrawiam |
_________________ Aneta |
|
|
|
|
|
Wysłany:
|
|
|
|
|
|
|
|
irenalo
ćwierćkamienicznik

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Mar 2006 Posty: 1323 Piwa: 82/24
|
Wysłany: 2009-05-13, 21:56
|
|
|
| A rachunek bankowy masz? |
|
|
|
|
aack

|
Wysłany: 2009-05-13, 23:22
|
|
|
| Na dniach będę mieć. Teraz przyjmuję pieniążki w "kasie" |
|
|
|
|
Piknick

|
Wysłany: 2009-05-14, 13:22
|
|
|
W pierwszej kolejności należy podjąć uchwałę o zakresie i sposobie prowadzenia przez zarząd ewidencji pozaksięgowej kosztów zarządu nieruchomością wspólną, zaliczek uiszczanych na pokrycie tych kosztów, a także rozliczeń z innych tytułów na rzecz nieruchomości wspólnej.
Wydaje mi się, że najlepsze jest prowadzenie powyższej ewidencji zgodnie z zasadami rachunkowości w sposób uproszczony, czyli dziennik zdarzeń gospodarczych z przyjętymi kontami, zestawienie obrotów i sald, prowadzenie kont pomocniczych.
Jeżeli ktoś nie ma pojęcia jak się prowadzi rachunkowość, to wystarczy kupić książeczkę o tej tematyce we wspólnotach mieszkaniowych, oczywiście jak najaktualniejszą (ciągłe zmiany w interpretacjach). W ciągu miesiąca można się tego nauczyć, nawet w trakcie funkcjonowania rachunku bankowego i dokonywach operacji za jego pośrednictwem.
Jednak nie jest to sposób jedyny, ale wydaje mi się, że najkorzystniejszy z punktu widzenia analizy sytuacji finansowej i potrzeby sporządzania sprawozdania finansowego. |
|
|
|
|
aack

|
Wysłany: 2009-05-14, 14:44
|
|
|
| A trzeba przy pomocy kont? Ma ktoś może inny dopuszczalny sposób i może jakiś wzór jakiejś tabeli, czy czegoś podobnego, co mogłoby mi pomóc? |
|
|
|
|
aack

|
Wysłany: 2009-05-14, 21:47
|
|
|
| Proszę bardzo o pomoc... |
|
|
|
|
owner

Pomógł: 177 razy Dołączył: 28 Gru 2006 Posty: 4873 Piwa: 293/114
|
Wysłany: 2009-05-15, 11:42
|
|
|
| aack napisał/a: | | A trzeba przy pomocy kont? |
Nie trzeba.
Przy tak małej wspólnocie (12 właścicieli) wystarczy zwykła ewidencja wpłat i wydatków.
Zrób w arkuszu kalkulacyjnym dwie tabele na oddzielnych arkuszach i na podstawie wyciągów bankowych (lub pokwitowań) wpisuj kolejne operacje: kto, kiedy (data), numer wyciągu, kwota, krótki opis (hasłowo, np.: zaliczka maj 2009). Na dole suma. |
_________________ Przeczytaj koniecznie:
1) Ustawa o własności lokali http://lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html
2) Przepisy o współwłasności: art. 195-221 Kodeksu cywilnego http://lex.pl/samorzad/ak...1964.16.93.html |
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): aack |
 |
aack

|
Wysłany: 2009-05-16, 01:33
|
|
|
| Dzięki. |
|
|
|
|
facetjanusz

|
Wysłany: 2009-05-18, 00:46
|
|
|
Witam serdecznie!
Jestem pierwszy raz na forum i nie wiem czy moje pytanie trafi we właściwe miejsce?
Mianowicie jak wygląda sytuacja kiedy osoba prowadząca księgowość Wspólnoty jest żoną przewodniczącego Wspólnoty ??
Nic nie znalazłem na ten temat.
Zaznaczam,że księgowa nie podpisuje żadnych dokumentów finansowych ani innych wychodzących.. Proszę o pilną pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam facetjanusz |
_________________ Janusz |
|
|
|
|
jaceko

Pomógł: 21 razy Dołączył: 25 Wrz 2008 Posty: 888 Piwa: 30/26 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2009-05-18, 06:03
|
|
|
Witaj Januszu.
Chętnie postaramy Ci się pomóc, ale będziemy odpowiadać w jednym miejscu - raz. Nie dubluj proszę na przyszłość postów.
Do rzeczy
1 Ilu właścicieli macie we Wspólnocie?
2 Czy Zarząd i osoba prowadząca księgowość pobierają wynagrodzenie?
Pisz wprost - jakie widzisz zagrożenia. Spróbujemy podpowiedzieć jak postąpić.
Poświęć proszę 20 minut na przeczytanie Ustawy o Własności Lokali |
_________________ Tolerancja winna być akceptacją odmienności kultury, a nie jej braku. Kultura to między innymi poszanowanie praw innych.
Przeczytaj zanim kupisz mieszkanie |
| Ostatnio zmieniony przez jaceko 2009-05-18, 06:07, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): facetjanusz |
 |
Haneczka

Pomogła: 18 razy Dołączyła: 26 Kwi 2007 Posty: 1021 Piwa: 60/112
|
Wysłany: 2009-05-18, 10:14
|
|
|
| facetjanusz napisał/a: | | Mianowicie jak wygląda sytuacja kiedy osoba prowadząca księgowość Wspólnoty jest żoną przewodniczącego Wspólnoty ?? |
Nie ma kogoś takiego, jak przewodniczący wspólnoty. Pewnie masz na myśli członka zarządu.
To, że osoba prowadząca księgowość wspólnoty jest jego żoną, nie ma nic do rzeczy.
Wspólnoty same sobie regulują spawy prowadzenia ewidencji pozaksięgowej i same decydują o tym, kto to będzie robił. Jeśli właściciele nic nie mają przeciw takiemu rozwiązaniu sprawy, to wszystko jest w porządku.
Znam wspólnotę ok. 200 lokali, gdzie członek zarządu jest jednocześnie księgowym.
Zarząd za swoją pracę pobiera wynagrodzenie, składa się z trzech osób i sami zajmują się wszystkimi sprawami zarządu zwykłego tzn. nie zatrudniają administratora.
| facetjanusz napisał/a: | | Zaznaczam,że księgowa nie podpisuje żadnych dokumentów finansowych ani innych wychodzących.. |
Jeśli żona tylko pomaga mężowi, to wszystkie dokumenty finansowe podpisuje i tak zarząd, biorąc na siebie odpowiedzialność. |
|
|
|
|
facetjanusz

|
Wysłany: 2009-05-19, 01:24
|
|
|
!!! Ale się napisałem i gdzieś mi to wcięło !!??
WITAM ponownie !
Dzięki - jaceko i Haneczko za błyskawiczną reakcję !! i pomoc !!
Jutro - a właściwie dzisiaj organizuję zebranie Wspólnoty i siedzę na kompie dniami i nocami tworząc setki papierów ( 22 uchwały, Statut Wspólnoty , regulamin Wspólnoty i domowy plan roczny , analizę kosztów mediów w związku ze zmianą proporcji opłat czynszy itp..) będę to przedstawiał (multimedialnie) - jestem zapalonym komputerowcem i stworzyłem sobie w EXELU masę programów ułatwiających prowadzenie Wspólnoty - chętnie się z nimi podzielę.
Wracaj do meritum sprawy- zgodnie z sugestią jaceko przybliżę naszą sytuację.
Mianowicie jesteśmy "mało-niedużą" Wspólnotą - 11 lokali własnościowych i 14 gminnych. Wszystko organizujemy od podstaw...
Ja będąc właścicielem lokalu - a żona współwłaścicielką "prezesem" zarządu 3-osobowego. Żona prowadzi księgowość na umowę zlecenie - ja także na umowę zlecenie wykonuję szeroko pojęte obowiązki gospodarza.
Obecnie chcemy na zebraniu Wspólnoty podjąć uchwałę o wynagrodzeniu zarządu
(dla wszystkich członków) - rezygnując jednocześnie z umowy-zlecenie (do tej pory tylko ja pobierałem wynagrodzenie).... Myślę że taka forma wynagrodzenia będzie również nie zgodna z prawem !? - Co o tym sądzicie?
Z nocnymi pozdrowieniami Janusz. |
_________________ Janusz |
|
|
|
|
irenalo
ćwierćkamienicznik

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Mar 2006 Posty: 1323 Piwa: 82/24
|
Wysłany: 2009-05-19, 02:01
|
|
|
Będzie zgodna z prawem, jeżeli będziesz członkiem zarządu. Albo Ty będziesz pracował społecznie, a żona wynagradzana za dwoje.
Tylko po co wspólnocie statut? |
|
|
|
|
jaceko

Pomógł: 21 razy Dołączył: 25 Wrz 2008 Posty: 888 Piwa: 30/26 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2009-05-19, 07:08
|
|
|
| facetjanusz napisał/a: | ja także na umowę zlecenie wykonuję szeroko pojęte obowiązki gospodarza.
|
Zarząd może pobierać wynagrodzenie jak napisała irenalo, ale jeżeli pełnisz obowiązki administratora, to także możesz pobierać wynagrodzenie. Pamiętajcie tylko o formalnościach- umowy. Wszystkie wydatki muszą mieć pokrycie w dokumentacji.
Zgadzam się że statut potrzebny jak zającowi dzwonek na polowaniu. Wszystko reguluje prawo, a jeżeli nie reguluje to i tak żadnych innych sankcji niż przewiduje prawo nałożyć nie możecie. Możecie się umówić co do pewnych zasad, ale pozostanie to tylko dżentelmeńską umową i nie zmieni tego przelanie na papier. |
_________________ Tolerancja winna być akceptacją odmienności kultury, a nie jej braku. Kultura to między innymi poszanowanie praw innych.
Przeczytaj zanim kupisz mieszkanie |
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): facetjanusz |
 |
owner

Pomógł: 177 razy Dołączył: 28 Gru 2006 Posty: 4873 Piwa: 293/114
|
Wysłany: 2009-05-19, 10:13
|
|
|
| facetjanusz napisał/a: | | stworzyłem sobie w EXELU masę programów ułatwiających prowadzenie Wspólnoty - chętnie się z nimi podzielę |
Jeśli można, to ja poproszę na maila. Szukam właśnie różnych narzędzi tego typu. |
_________________ Przeczytaj koniecznie:
1) Ustawa o własności lokali http://lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html
2) Przepisy o współwłasności: art. 195-221 Kodeksu cywilnego http://lex.pl/samorzad/ak...1964.16.93.html |
|
|
|
|
|
|
|
|