Forum wspólnot mieszkaniowych
Wspólnota Mieszkaniowa
forum właścicieli lokali

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  BibliotekaBiblioteka

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak liczyć głosy współwłaścicieli garażu wielostanowiskowego
Autor Wiadomość
bykira
bykira

Pomogła: 100 razy
Piwa: 215/61
Wysłany: 2010-02-01, 20:48   

maciek napisał/a:
ile będzie trwała sprawa w sądzie?

Jestem tylko człowiekiem. :P
Tego nikt Ci nie powie. Może miesiąc, a może dwa lata ( raczej nie :-)

Powinno się zakończyć na jednej /dwóch sprawach jeśli dobrze się przygotujesz i jasno uargumentujesz.
Postaw piwo autorowi tego posta

Wysłany:    

maciek

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2010-02-02, 20:57   

to że wyzsze zaliczki to jeszcze małe piwo
może jest taka potrzeba (koszty)
ale to się okaże za rok podczas zebrania
ciekawsze jest to że na eksploatację i fundusz remontowy mają płacić
tylko właściciele lokali mieszkalnych, czyli 2/3 właścicieli

bykira
bykira

Wysłany: 2010-02-02, 21:07   

maciek napisał/a:
ciekawsze jest to że na eksploatację i fundusz remontowy mają płacić

Ja bym zaskarżyła tę uchwałę lub wystąpiła o stwierdzenie faktu jej nieistnienia. Nie masz prawie nic do stracenia.

szyno

Piwa: 26/14
Wysłany: 2010-02-02, 21:48   

bykira napisał/a:
Nie masz prawie nic do stracenia.
Poza czasem, nerwami, zdrowiem, pieniędzmi ...

Z informacji korzystasz na własną odpowiedzialność

bykira
bykira

Wysłany: 2010-02-02, 22:50   

szyno napisał/a:
Poza czasem, nerwami, zdrowiem,
...

Czas - niewielki, z doskoku :-)
Nerwy - dotyczy tylko nowicjuszy i pierwszych spraw :-)
Ze zdrowiem - nie przesadzaj !
pieniędzmi ...- mniejsze niż niesprawiedliwość i brak racji !

Joanna

Pomogła: 6 razy
Piwa: 3/1
Wysłany: 2010-02-02, 23:04   

czasu nie tak mało - szczególnie dla nowicjusza. Trzeba napisać pozew i go uzasadnić.
Koszt 200zł za każda uchwalę
Czekanie - min pół roku w Warszawie, na pierwsza rozprawę

Ja bym po prostu nie przyjęła tych uchwal do wiadomości i płaciła po staremu. Jak ktoś Cie zacznie ścigać to musi się powołać na te uchwały-nieuchwały i sprawa wyjdzie sama

bykira
bykira

Wysłany: 2010-02-02, 23:10   

Joanna napisał/a:
Ja bym po prostu nie przyjęła tych uchwal do wiadomości i płaciła po staremu. Jak ktoś Cie zacznie ścigać to musi się powołać na te uchwały-nieuchwały i sprawa wyjdzie sama

To też sposób. Poczekać na wezwanie, nie przyjmując do wiadomosci i nie stosując się do nieistniejących uchwał.

elmaz

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2010-02-08, 13:15   

A ja mam takie pytanie - bo niby na pozór sprawa jest oczywista - garaż głosuje przez reprezentanta całym, niepodzielnym udziałem.

Ale co w sytuacji, kiedy w akcie notarialnym, w którym ustanowiona jest współwłasność garażu jest jednocześnie określony KONKRETNY udział w całej nieruchomości wspólnej przypadający na KONKRETNEGO współwłaciciela?

Mam napisane, że JA otrzymuję współwłasność kodeksową garażu 1/100 garażu, prawo do wyłącznego użytkowania stanowiska o numerze x oraz UDZIAŁ W NIERUCHOMOŚCI WSPÓLNEJ w wysokości 0,00x.

A nie, że mam współwłasność i 1/100 garażu mającego jakiś tam udział w nieruchomości wspólnej.

Dla mnie wtedy przestaje to już być takie oczywiste...

grandy
(^_~)

Piwa: 249/157
Wysłany: 2010-02-08, 14:41   

elmaz napisał/a:
Ale co w sytuacji, kiedy w akcie notarialnym, w którym ustanowiona jest współwłasność garażu jest jednocześnie określony KONKRETNY udział w całej nieruchomości wspólnej przypadający na KONKRETNEGO współwłaciciela? Mam napisane, że JA otrzymuję współwłasność kodeksową garażu 1/100 garażu, prawo do wyłącznego użytkowania stanowiska o numerze x oraz UDZIAŁ W NIERUCHOMOŚCI WSPÓLNEJ w wysokości 0,00x.

A sąd wpisał tę bzdurę do księgi wieczystej?

elmaz

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2010-02-08, 16:12   

Chyba tak - szczegółów nie sprawdzałem, bo założyłem, że skoro KW jest na podstawie aktu, to jest tak jak w akcie. Jeśli to coś pomoże mogę podrzucić na priv istotny kawałek aktu notarialnego i wypisu z KW, tylko to ostatnie grube cholerstwo, bo obejmuje kilkadziesiąt osób.
Ostatnio zmieniony przez elmaz 2010-02-08, 16:15, w całości zmieniany 2 razy  

grandy
(^_~)

Wysłany: 2010-02-08, 16:47   

Treść aktu notarialnego nie ma znaczenia, a raczej ma w tym sensie, że wskazuje na stan wiedzy notariusza o obowiązującym prawie. Wątpię, aby w księdze wieczystej nieruchomości gruntowej wpisano współwłaścicieli lokalu garażowego jako samodzielnych posiadaczy części udziału w nieruchomości wspólnej, związanego z tym garażem. Moja wątpliwość graniczy z pewnością, bowiem:
Cytat:
Ustawodawca nie określił ani sposobu reprezentacji na zebraniu, ani sposobu głosowania przez współwłaścicieli lokalu albo współwłaścicieli samodzielnych lokali niewyodrębnionych. Ustawa o własności lokali nie zawiera odpowiednika art. 11 obowiązującego przed dniem 1 stycznia 1965 r. rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 24 października 1934 r. o własności lokali (Dz. U. Nr 94, poz. 848 ze zm. - dalej: "rozporządzenie z 1934 r."), który stanowił, że "jeżeli lokal należy do kilku właścicieli, obowiązani są oni wybrać osobę zdolną do działań prawnych, która reprezentować ich będzie na zebraniu właścicieli lokali i wobec zarządu". Wynikający z przytoczonych wyżej unormowań szczególny charakter własności lokalu jako prawa ściśle związanego z udziałem w nieruchomości wspólnej, z którą wiąże się prawo i obowiązek współdziałania w zarządzie, prowadzą jednak - pomimo braku stosownej regulacji - do identycznego wniosku. Czynności przekraczające zakres zwykłego zarządu wymagają przecież stanowiska współwłaścicieli danego lokalu. Pogląd taki wyraził również Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 3 października 2003 r., III CZP 65/03 (OSNC 2004, nr 12, poz. 189), stwierdzając, że udział w nieruchomości wspólnej, jako prawo związane z własnością lokalu, przysługuje właścicielowi lokalu, z czego należy wywodzić, iż nie przysługuje samodzielnie współwłaścicielowi lokalu. Innymi słowy, udział w nieruchomości wspólnej przysługuje niepodzielnie wszystkim współwłaścicielom lokalu, zatem powinni oni zajmować jednolite stanowisko w kwestii będącej przedmiotem podejmowanej uchwały, a w braku zgody - zwrócić się o rozstrzygnięcie do sądu na podstawie art. 199 k.c. w związku z art. 1 ust. 2 u.w.l. Jeżeli zaś postanowiono, że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos, współwłaścicielom lokalu głos ten przysługuje niepodzielnie.

Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 14 lipca 2005 r., III CZP 43/05
Ostatnio zmieniony przez grandy 2010-02-08, 16:53, w całości zmieniany 2 razy  

Ka

Wysłany: 2010-03-23, 10:48   

Trafiłam na ten watek w ramach dokładnego studiowania forum przed zebraniem i pojawiły się pytania i wątpliwości:
W mojej wspólnocie garaż jest osobnym lokalem z wpisanym udziałem w NW w akcie notarialnym kupna miejsca postojowego, jednocześnie napisano tam o udzale w garażu wynoszącym 1/64 ( jest 64 miejsca postojowe). Do tej pory głosowalismy udziałami, które byly sumą udziałów (lokalu i miejsca postojowego), z tego co czytam powinno być inaczej. Do niedawna developer miał jeszcze kilka miejsc i był uwzgledniany w głosowaniu, jest tez 1 osoba nie mająca mieszkania, a posiadająca miejsce postojowe.
Co z tego wynika i jak to wyprostować?
Co z uchwałami od 2007 które były głosowane w opisany sposób?

grandy
(^_~)

Wysłany: 2010-03-23, 12:24   

Ka napisał/a:
Co z tego wynika i jak to wyprostować?

Do głosowania udziałem związanym z garażem należy stosować przepis kodeksu cywilnego:
Cytat:
Art. 199. Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.

Brak zgody wszystkich współwłaścicieli garażu (lub pełnomocnictw dla jednego głosującego) powoduje, że taki głos jest nieważny.

Ka napisał/a:
Co z uchwałami od 2007 które były głosowane w opisany sposób?

Jeżeli miało to wpływ na nieuzyskanie większości głosów w głosowaniu nad którąkolwiek uchwałą, to można w każdym czasie (nie obowiązuje 6-tygodniowy termin na wniesienie pozwu) żądać uchylenia jej przez sąd, na podstawie art. 189 kodeksu postępowania cywilnego:
Cytat:
Powód może żądać ustalenia przez sąd istnienia lub nieistnienia stosunku prawnego lub prawa, gdy ma w tym interes prawny.

Jeżeli pozew nie zostanie wniesiony i sąd nie uchyli uchwały - to ona obowiązuje.

Ka

Wysłany: 2010-03-23, 14:22   

Czy uchwała która uzyskała tylko 51,2% (liczac z udziałami garażu, a kazde miejsce to 0,33 %) może zostać na tej podstawie uchylona uchylona?
Nasz administrator z którym właśnie rozmawiałam twierdzi że takie traktowanie garażu wymusiła obecnośc w nim ważnych urzadzeń ( są w osobnych pomieszczeniach, ale rzeczywiscie w garażu, chyba hydroforownia i cos zwiazane z prądem) Poza tym własciciele płacą za zarzadzanie, wiec dlaczego mieliby być pozbawieni głosu od tej czesci (bo o wspólnym stanowisku w głosowaniach raczej nie ma mowy).
Ostatnio zmieniony przez Ka 2010-03-23, 14:27, w całości zmieniany 1 raz  

grandy
(^_~)

Wysłany: 2010-03-23, 15:17   

Ka napisał/a:
Czy uchwała która uzyskała tylko 51,2% (liczac z udziałami garażu, a kazde miejsce to 0,33 %) może zostać na tej podstawie uchylona uchylona?

Tak, jeżeli odliczenie głosów części współwłaścicieli garażu spowoduje zmianę wyników głosowania poniżej 50% poparcia dla uchwały - to można zakwestionować jej istnienie.

Jest jeden precedensowy wyrok -> http://wspolnota.net.pl/viewtopic.php?t=2421 ale jest on w oczywisty sposób sprzeczny z przepisami kodeksu cywilnego oraz orzecznictwem Sądu Najwyższego, więc nie należy zakładać, że inny sąd wyda równie błędny wyrok. Rozsądek podpowiada, że gdy lokal (garaż) ma kilkudziesięciu lub kilkuset współwłaścicieli, to oni nigdy nie uzgodnią wspólnego stanowiska, a gdy w dodatku z tym lokalem związany jest znaczący udział w nieruchomości wspólnej - to może dojść do decyzyjnego paraliżu całej wspólnoty mieszkaniowej. Tę okoliczność wziął pod uwagę sąd wrocławski i trochę naciągnął przepisy.

Możecie podobnie postąpić w Waszej wspólnocie, ale istnieje ryzyko uchylenia uchwał w ten sposób podjętych.
Ostatnio zmieniony przez grandy 2010-03-23, 15:17, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu