|
Różnice we wskazaniach liczników wody. |
| Autor |
Wiadomość |
Daito

Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 109 Piwa: 4/7 Skąd: Opole
|
Wysłany: 2009-05-30, 16:31 Różnice we wskazaniach liczników wody.
|
|
|
Witam po długiej nieobecności ;)
szkoda że mój stary profil został usunięty - no ale cóż ;)
W mojej wspólnocie (mała wspólnota 5-ciu współwłaścicieli) wynikł taki problem - pojawiła się różnica w rocznym rozliczeniu wody - różnica wynosi 67m3 - licznik główny wskazuje tyle więcej niż suma wskazań na licznikach w poszczególnych mieszkaniach.
Ten problem pojawił się już drugi raz z rzędu w poprzednim roku różnica była 17m3 - wtedy zarządca wytłumaczył nam że to może wynikać z tego że licznik główny i poszczególne liczniki były odczytywane w innym czasie - trochę nam się to tłumaczenie nie podobało - ale postanowiliśmy poczekać rok bo niby miało nam się to wyrównać w następnym okresie rozliczeniowym - ale... się nie wyrównało ;)
67m3 to sporo - to średnie zużycie roczne dwuosobowej rodziny - a że w kamienicy mieszka tylko 5 rodzin to tym bardziej różnica jest nie do przyjęcia...
Czy może ktoś mi poradzić co teraz z tym zrobić? we wszystkich mieszkaniach są liczniki - podobno nie ma żadnych nie olicznikowanych ujęć wody w kamienicy - nie podlewamy ogrodu nie myjemy samochodów...
Z góry dziękuję za podpowiedzi |
|
|
|
|
|
Wysłany:
|
|
|
|
|
|
|
|
irenalo
ćwierćkamienicznik

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Mar 2006 Posty: 1323 Piwa: 82/24
|
Wysłany: 2009-05-30, 16:37
|
|
|
Ile procent całkowitego zużycia stanowi te 67 m3?
Czy wodomierze mają ponad 5 lat?
Kiedy ostatni raz były plombowane? |
|
|
|
|
andrzejL

Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Cze 2007 Posty: 1298 Piwa: 37/47 Skąd: Warszawa - Ochota
|
Wysłany: 2009-05-30, 17:59 Stany wody
|
|
|
| Daito napisał/a: | | pojawiła się różnica w rocznym rozliczeniu wody - różnica wynosi 67m3 |
Czyli średnio miesięcznie różnica ta wynosiła 5,58 m³ dla całej Wspólnoty. Miesięcznie, przypadająca różnica na jeden lokal mieszkalny wynosi 1,12 m³ (przy założeniu, że jeden właściciel posiada jeden lokal).
Nie jest to porażająca i niepokojąca liczba, tym bardziej, że nie podajesz z jaką dokładnością liczone są stany wody, do jednej dziesiątej, do jednej setnej, czy do... jednego metra sześciennego.
| Daito napisał/a: | | podobno nie ma żadnych nie olicznikowanych ujęć wody w kamienicy |
Sprawdź to, na wszelki wypadek. |
_________________ andrzejL |
|
|
|
|
Daito

|
Wysłany: 2009-05-30, 19:46
|
|
|
| Cytat: | Ile procent całkowitego zużycia stanowi te 67 m3?
Czy wodomierze mają ponad 5 lat?
Kiedy ostatni raz były plombowane? |
67m3 stanowi około 19% ogólnego zużycia przez kamienicę(mieszka tutaj tylko 5 rodzin).
Wodomierze w mieszkaniach mają mniej niż 5 lat i były plombowane jak były zakładane.
| andrzejL napisał/a: | | Nie jest to porażająca i niepokojąca liczba, tym bardziej, że nie podajesz z jaką dokładnością liczone są stany wody, do jednej dziesiątej, do jednej setnej, czy do... jednego metra sześciennego. |
Jak to nie jest porażająca? To przecież prawie jedno dodatkowe mieszkanie...
Liczniki są spisywane raz w roku z dokładnością do jednego m3 - czyli zakładając maksymalne odchylenie błędu - błąd nie powinien przekraczać 4,5m3 (zakładając że każdy z 5-ciu liczników miał 9-tke po przecinku i ze licznik główny byłby odpisywany w tym samym czasie). a 4,5m3 to sporo mniej niż 67m3 |
|
|
|
|
andrzejL

Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Cze 2007 Posty: 1298 Piwa: 37/47 Skąd: Warszawa - Ochota
|
Wysłany: 2009-05-30, 20:03 Spisywanie wodomierzy
|
|
|
| Daito napisał/a: | | Liczniki są spisywane raz w roku z dokładnością do jednego m³ |
Spróbuj je spisywać co miesiąc, z dokładnością do jedej setnej (może komisyjnie). |
|
|
|
|
irenalo
ćwierćkamienicznik

|
Wysłany: 2009-05-30, 20:14
|
|
|
19 % to dużo. Do 5 % to idealnie. Do 10% jeszcze norma. Może komuś cieknie spłuczka? Może ktoś kradnie? Może któryś z wodomierzy jest niesprawny?
Zauważ, że poprzednio różnica wyniosła 17 m3. I to jest do przyjęcia. Zarządcy się nie chce odczytywać co miesiąc ( w końcu nie jego pieniądze), więc róbcie to sami. Jeżeli oczywiście wszyscy właściciele się zgodzą. |
|
|
|
|
Daito

|
Wysłany: 2009-05-30, 21:14
|
|
|
A jaki jest proces reklamacyjny - jeśli chodzi o takie sytuacje?
Bo tak: złożyliśmy pisemną prośbę o wyjaśnienie tej sytuacji - i teraz nie mam pojęcia (nie mogę nigdzie znaleźć) czy są jakieś procedury, terminy - rozpatrzenia takich skarg - chodzi mi o to że zażyczyliśmy sobie wyjaśnienia tej różnicy, sprawdzenia liczników oraz ciągłości instalacji wodnej - czy np nikt ze współwłaścicieli nie ma ujęcia nie olicznikowanego (sam nie mogę chodzić po mieszkaniach - znaczy mogę ale jak właściciele lokali wyrażą na to zgodę (a jak wiadomo może to rodzić jakieś niezdrowe sytuacje między sąsiedzkie)- a zarządca ma taką możliwość.
Pismo złożyliśmy w kwietniu i jak dotąd żadnego odzewu nie było...
No i wreszcie - czy w przypadku gdy w którymś mieszkaniu bądź czyjejś piwnicy by się takie ujęcie poza licznikiem znalazło - czy istnieje sposób aby wymodź na właścicielu uregulowanie tej różnicy... ? |
| Ostatnio zmieniony przez Daito 2009-05-30, 21:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
irenalo
ćwierćkamienicznik

|
Wysłany: 2009-05-31, 10:55
|
|
|
Nie ma czegoś takiego, jak proces reklamacyjny. Jeżeli Wasz zarządca/administrator nie reaguje, to znaczy, że ma to głęboko w...poważaniu.
Pozalicznikowe ujęcie wody jest zwykłą kradzieżą. Choć nie trzeba robić ujęcia poza licznikiem, żeby móc kraść. Comiesięczne odczyty wody bardzo dyscyplinują amatorów cudzej wody. |
|
|
|
|
andrzejL

|
Wysłany: 2009-05-31, 12:56 Wodomierze...
|
|
|
| Daito napisał/a: | | licznik główny wskazuje tyle więcej niż suma wskazań na licznikach w poszczególnych mieszkaniach |
Powinniście też skrupulatnie i częściej sprawdzać stany licznika głównego (sprawdzać też ze stanami, które są podawane do MPWiK) i porównywać z sumą stanów waszych liczników. Po nitce do kłębka... |
|
|
|
|
antyk

|
Wysłany: 2009-07-05, 14:55
|
|
|
Ja również mam u siebie taki problem. Poprzednio licznik obejmował trzy wspólnoty. Ponieważ my jako jedna z trzech wspólnot posiadaliśmy wszyscy liczniki, staliśmy na stanowisku, że wszelkie niedobory powinni pokrywać mieszkańcy nie posiadający liczników. I tak było. Do czasu oddzielenia się i wykonania oddzielnego przyłącza wodnego.
Zauważyłem, że są duże odstępstwa w sumie zużycia wody z licznikiem głównym. Instalacje była sprawdzana pod kątem nielegalnego poboru. Nic nie stwierdziliśmy. Zakładam, że problem wziął się z tego, że na przyłączu został zainstalowany nowy licznik (liczniki mają równiez swoje klasy) który wyłapuje wszelkie ruchy wody.
Natomiast w mieszkaniach mieszkańcy mają liczniki różnych klas z różnego okresu. Jedyną słuszną decyzją uważam, jest zainstalowanie liczników jednego producenta i o klasie takiej samej jak licznik główny, co pwinno zminimalizować różnice w znacznym stopniu. |
_________________ antyk |
| Ostatnio zmieniony przez andrzejL 2009-07-05, 15:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Haneczka

Pomogła: 18 razy Dołączyła: 26 Kwi 2007 Posty: 1024 Piwa: 61/112
|
Wysłany: 2009-07-06, 18:45
|
|
|
| antyk napisał/a: | | Jedyną słuszną decyzją uważam, jest zainstalowanie liczników jednego producenta i o klasie takiej samej jak licznik główny, co pwinno zminimalizować różnice w znacznym stopniu. |
Dobrze myślisz. Chcąc wyeliminować duże różnice odczytu należy mieć liczniki z legalizacją, sprawne i dobrej klasy.
Najlepiej gdyby u wszystkich właścicieli były założone w tym samym czasie i takie same, a to da się zrobić, gdy wspólnota podejmie odpowiednie decyzje w formie uchwały.
Niestety liczniki, które montują wodociągi jako liczniki główne są bardzo drogie i właścicieli na takie czułe zabawki raczej stać nie będzie. Cena takiego licznika to 3-4 tys. zł , a są nawet takie, które kosztują 8 tys. zł.
Dla właścicieli lokali są już dostępne wodomierze tzw. objętościowo- tłokowe ( dokładnie.... to czajnik wiedziałby najlepiej, jakie ), które rejestrują przepływ wody z dokładnością 1 litra na godzinę i nie ma znaczenia dla ich wiarygodności, w jaki sposób zostaną zamontowane.
Cena brutto takiego licznika to ok. 120,- zł.
Natomiast liczniki, które w tej chwili posiadamy (nie wiem jak się nazywają, ale chodzi o te zalane wodą) rejestrują przepływ wody od 60 litrów na godzinę - dlatego wcale nietrudno o różnice w tej sytuacji, a dodatkowo znaczący wpływ na ich pracę ma właściwy montaż ( w pionie lub w poziomie). |
| Ostatnio zmieniony przez Haneczka 2009-07-06, 18:50, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
bonik

|
Wysłany: 2010-02-08, 08:29
|
|
|
| Haneczka napisał/a: | | Chcąc wyeliminować duże różnice odczytu należy mieć liczniki z legalizacją, sprawne i dobrej klasy. |
U mnie różnica sięga nawet 30% a wodomierze są wszystkie po legalizacji.
Prawdopodobnie największym, problemem jest to że wodomierze indywidualne są klasy B i to jeszcze zamontowane w pionie. Wodomierz główny jest klasy C zamontowany w poziomie.
Wodomierz zamontowany w pionie traci swoją klasę i spada o jedną niżej.
więc u mnie jest różnica dwóch klas. Dodatkowo czytałem gdzieś o złym doborze wodomierza głównego (przepływ).
Przy takim układzie "kapanie" wody w poszczególnych lokalach ma duże znaczenie jeżeli chodzi o wodomierz główny. |
|
|
|
|
a-z

Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Lut 2010 Posty: 142 Piwa: 1/1 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: 2010-02-08, 12:58
|
|
|
Niektóre wodomierze mogą działać w dowolnej pozycji.
30 % świadczy o złodziejstwie. Jesli Twoje wodomierze nie są mokrobieżne, to podejrzewałbym magnesy.
Oczywiście nakapywanie ma znaczenie.
Może też być wadliwie działający (uszkodzony i źle pokazujący) wodomierz główny. Coraz częściej słychać o takich przypadkach. Wodociągi za Chiny nie chcą się do takich sytuacji przyznać. |
| Ostatnio zmieniony przez a-z 2010-02-08, 13:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Daito

|
Wysłany: 2010-02-08, 14:06
|
|
|
| U mnie (a w sumie już nie u mnie - bo zmieniłem mieszkanie) sprawa się wyjaśniła - przyczyną różnic w odczytach wodomierzy było dodatkowe ujęcie wody w piwnicy jednego ze współwłaścicieli - przy pomocy tego ujęcia było napełniane jego CO... Ujecie się znalazło w wyniku kontroli jaką zrobiliśmy sobie sami |
| Ostatnio zmieniony przez Daito 2010-02-08, 14:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
|
|